Rode biet

Je ziet overal op de markt weer verse bietjes liggen. Ze zijn niet alleen prachtig vanwege mijn favoriete kleur rood (veroorzaakt door de natuurlijke kleurstof betanine oftewel ‘bietenrood’), maar ook nog eens heel lekker. Zelf koken duurt weliswaar een tijdje, maar het is wel doodsimpel: bieten wassen, loof er een beetje afsnijden en met schil en al in een pan met water en afhankelijk van de grootte en de versheid 1 à 2 uur rustig koken tot ze zacht zijn. Vooral niet vooraf schillen, doormidden snijden of tijdens het koken steeds inprikken, dan gaan ze ‘bloeden’. Als je ze vervolgens even laat schrikken onder de koude kraan, pel je het schilletje er zo af. Pas wel op voor rode handen…

Het seizoen voor zomerbieten loopt van mei tot en met oktober. Rode biet kun je heel goed bewaren in de koelkast: gekookte ongeveer een week, ongekookte een maand.

Recept voor bietjessoep

Ontvang de nieuwsbrief!
Like onze Koken.blogo.nl pagina op facebook:
Reageer via Facebook Reageer

6 reacties

  1. nog lekkerder is bietjes met wat olijfolie, eventueel venkelzaad, knof in folie te roosteren in de oven. Verukkelijk.

  2. Ik kook de bietjes maar een minuut of 10 a 15 en dat is lang genoeg. Zomerbietjes kun je ook best rauw eten. Ik heb een keerlijk recept mijn mijn website staan met bietjes.

  3. Ja, balsamico was ik vergeten te noemen. Heb ik ooit gemaakt, daarna geraspt met iets creme fraiche gemengd, samen met gegrilde zalmforel en noilly prat saus van ingekookte visbouillon, venkel en natuurlijk noily prat.
    garneren met iets leuks, was lekker.

  4. Gisteren op de Biologische Noordermarkt (ja, ja, ik weet het, wéér Amsterdam ;-)) bietjes gehaald. Ga ze vanavond op een van deze manieren maken… Nu al zin. Met een mooi glas erbij, ook nu al zin…

Laat een reactie achter

*