Druivenjam

“Is het ook mogelijk van blauwe druiven (LEKKERE) jam te maken?” zo mailde Peter me. Tja, jam van druiven. Nog nooit geprobeerd. Wie wel? Ik zou zeggen gewoon proberen, met half druiven, half geleisuiker. Maar dan komen de vragen. Moet je de pitjes eruit halen? En de taaie velletjes eraf peuteren? Dan wordt jam maken ineens een stuk minder leuk. Maar, schrijft Peter, “ik hoor er graag binnenkort meer over i.v.m. aanstaande oogst van de druiven, waar we in ieder geval geen wijn van gaan maken maar misschien wel jam, anders wordt het weggooien en dat is jammer.” Dus wie o wie weet raad? En graag snel een beetje?

Ik heb jarenlang een welig tierende druif in de tuin gehad, (Boskoops glorie), waarvan de overvloedige blauwe trossen zich vooral bij de bovenbuurman op hun gemak voelden, die dan af en toe trouw een emmertje naar beneden kwam brengen. Zelfs na vier keer wassen kropen er nog oorwurmen uit die zich kennelijk heel goed weten te verstoppen. Maar lekker waren ze wel! De druiven dan, niet de oorwurmen.

Ontvang de nieuwsbrief!
Like onze Koken.blogo.nl pagina op facebook:
Reageer via Facebook Reageer

14 reacties

 1. “Als u druiven wenst te schillen, dompelt u ze enkele seconden onder in kokend water en laat u ze vervolgens schrikken onder de koude kraan. De schil zal nu makkelijk te verwijderen zijn met een scherpe mespunt. Om druiven te ontpitten, gebruikt u het best een grote naald.”

  aldu xquis. wat te denken van een druivenontvel&-pitfeestje?

  druivengelei is misschien een betere optie.

 2. “Als u druiven wenst te schillen, dompelt u ze enkele seconden onder in kokend water en laat u ze vervolgens schrikken onder de koude kraan. De schil zal nu makkelijk te verwijderen zijn met een scherpe mespunt. Om druiven te ontpitten, gebruikt u het best een grote naald.”

  aldu xquis. wat te denken van een druivenontvel&-pitfeestje?

  druivengelei is misschien een betere optie.

 3. Is het niet beter om de schilletjes juist mee te verwerken, omdat daarin vaak (maar of het bij druiven zo is?) de meeste pectine, het geleermiddel, zit?

 4. Is het niet beter om de schilletjes juist mee te verwerken, omdat daarin vaak (maar of het bij druiven zo is?) de meeste pectine, het geleermiddel, zit?

 5. Ik heb vanmiddag mijn laatste druiven geplukt. Ik rits ze, was ze de 1e maal in water waaraan een beetje zout is toegevoegd, daarna wassen voor de 2e keer. In een grote pan laten pruttelen. Schep het over in een zeef, geplaatst op een diepe schaal en uit laten lekken. Flessen met schroefdop uitkoken. Zet fles in gootsteen met trechter en schep de druivensap in de fles tot bovenaan de rand. Draai de dop direkt dicht en laat hem zo afkoelen. Dit sap kun je van de winter nog drinken of een druivensaus maken voor nagerecht. Heerlijk fris drinken.

 6. Ik heb vanmiddag mijn laatste druiven geplukt. Ik rits ze, was ze de 1e maal in water waaraan een beetje zout is toegevoegd, daarna wassen voor de 2e keer. In een grote pan laten pruttelen. Schep het over in een zeef, geplaatst op een diepe schaal en uit laten lekken. Flessen met schroefdop uitkoken. Zet fles in gootsteen met trechter en schep de druivensap in de fles tot bovenaan de rand. Draai de dop direkt dicht en laat hem zo afkoelen. Dit sap kun je van de winter nog drinken of een druivensaus maken voor nagerecht. Heerlijk fris drinken.

 7. Ik heb weer druivengelei gemaakt van wijdruiven, overheerlijk. Sap maken in de sappan of de druiven koken kwetsen en uit laten lekken in een zeef. Alles laten afkoelen en dan 250 gram suiker en een zakje geleerpoeder voor 750 ml sapvan opecta of csm en dit weer aan de kook brengen vijf minuten laten koken en dan meteen in schone potjes doen. Deze even op de kop zetten ongeveer vijf minuten. Het is heerlijk !!!
  Ook siroop is lekker 650 gram suiker op 1 liter sap, ook in schone flessen doen na 5 minuten koken.

 8. Ik heb weer druivengelei gemaakt van wijdruiven, overheerlijk. Sap maken in de sappan of de druiven koken kwetsen en uit laten lekken in een zeef. Alles laten afkoelen en dan 250 gram suiker en een zakje geleerpoeder voor 750 ml sapvan opecta of csm en dit weer aan de kook brengen vijf minuten laten koken en dan meteen in schone potjes doen. Deze even op de kop zetten ongeveer vijf minuten. Het is heerlijk !!!
  Ook siroop is lekker 650 gram suiker op 1 liter sap, ook in schone flessen doen na 5 minuten koken.

 9. wijmaken ook gelei is heerlijk. redelijk vloeibaar. Gaan zo ook siroop proberen want de oogst is overvloedig!

 10. wijmaken ook gelei is heerlijk. redelijk vloeibaar. Gaan zo ook siroop proberen want de oogst is overvloedig!

 11. rits de druiven van de steeltjes en doe ze in een kookpot. kneus ze tot pulp met een pureestamper, en breng de massa aan de kook ZONDER suiker. Zeef de pappige vloeistof, en duw de pulp goed door de zeef met een lepel zodat vellen en pitjes achterblijven. Weeg het totaalgewicht aan pulp, en voeg hetzelfde gewicht aan pectinesuiker toe.
  Laat het geheel 4 minuten stevig borrelend doorkoken, en doe gelijk in potjes. Direct sluiten. Klaar !
  ps. bij zeer zoete druiven minder suiker toevoegen en eventueel wat citroensap.

 12. Ben geinteresseerd in maken van druivenjam.Kan ik de druiven eerst door de sapcentrifuge halen zodat alleen het sap overblijft en dit verder bewerken?
  Lijkt mij makkelijker en minder bewerkelijk.
  Vorig jaar druivensap gemaakt wat door het gistingproces moest worden vernietigd. Enig idee hoe dit kan worden verholpen? Bij voorbaat dank, Gerard.

Laat een reactie achter

*