Gerelateerde artikelen

 • Bijzondere spatel Bijzondere spatel
 • Mangosnijder Mangosnijder
 • Recept: supersnelle aardbeienjam Recept: supersnelle aardbeienjam
 • Aardbeienplant Aardbeienplant
 • Afdankertjes uit de schooltuin Afdankertjes uit de schooltuin
 • Aalbessen Aalbessen

Pinterest

 • Pitabroodjes, gewoon
 • Falafel niet à la de
 • Niet omdat het moet
 • Zo'n Chinois uit de
 • Jeugdsentiment uit d
 • Kip-kerrie met bloem

Meest bekeken

 • Kookboek: Mag ik nog een hapje? Kookboek: Mag ik nog een hapje?
 • Röstirondjes met spek en ui Röstirondjes met spek en ui
 • Spreek Smakelijk: vertrouwenscrisis tussen consument en industrie Spreek Smakelijk: vertrouwenscrisis tussen consument en industrie
 • Koningsdagkoeken Koningsdagkoeken
 • Sambal goreng asperges Sambal goreng asperges
 • Sjef! mayo voor het goeie doel Sjef! mayo voor het goeie doel

Druivenjam

“Is het ook mogelijk van blauwe druiven (LEKKERE) jam te maken?” zo mailde Peter me. Tja, jam van druiven. Nog nooit geprobeerd. Wie wel? Ik zou zeggen gewoon proberen, met half druiven, half geleisuiker. Maar dan komen de vragen. Moet je de pitjes eruit halen? En de taaie velletjes eraf peuteren? Dan wordt jam maken ineens een stuk minder leuk. Maar, schrijft Peter, “ik hoor er graag binnenkort meer over i.v.m. aanstaande oogst van de druiven, waar we in ieder geval geen wijn van gaan maken maar misschien wel jam, anders wordt het weggooien en dat is jammer.” Dus wie o wie weet raad? En graag snel een beetje?

Ik heb jarenlang een welig tierende druif in de tuin gehad, (Boskoops glorie), waarvan de overvloedige blauwe trossen zich vooral bij de bovenbuurman op hun gemak voelden, die dan af en toe trouw een emmertje naar beneden kwam brengen. Zelfs na vier keer wassen kropen er nog oorwurmen uit die zich kennelijk heel goed weten te verstoppen. Maar lekker waren ze wel! De druiven dan, niet de oorwurmen.