Homepage
Categorieën

Gerelateerde artikelen

 • Julie & Julia Julie & Julia
 • Kookboek Puur Italiaans Kookboek Puur Italiaans
 • Maak de perfecte… Maak de perfecte…
 • Sambal goreng boontjes Sambal goreng boontjes
 • Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek Beb Vuyk’s Groot Indonesisch kookboek
 • Salade Niçoise Salade Niçoise

Pinterest

 • Koekjes met chocola
 • Soep van gele paprik
 • Mijn favoriete Frans
 • Zelfgemaakte bramenj
 • Joehoe, ik ben in de
 • Groentesmeersel voor

Meest bekeken

 • Digitale verhuizing Digitale verhuizing
 • Perenkoekjes met chocola Perenkoekjes met chocola
 • Kinderkookboek Lekker uitpakken! Kinderkookboek Lekker uitpakken!

Blue Band Basis kookboek

Wie is er niet groot mee geworden: het Blue Band Basiskookboek? Zo’n handig klein boekje met ringband waarin stap voor stap allerlei basisbereidingen werden uitgelegd. En waarbij je de Blue Band zelf natuurlijk lekker verving door roomboter of olijfolie… Er volgden nog boekjes over soepen & sauzen en pasta & rijst, maar de oerversie bleef onovertroffen. Na 22 jaar vond Unilever de tijd rijp voor een nieuwe versie. Een kleine trend? Immers, die andere klassieker, grote zus Wannée, ging vorig jaar ook al met zijn (haar?) tijd mee. Over roerbakken, de opkomst van schorseneren en het bellen van je moeder.

Keukenprinses
Wat is er veranderd in 22 jaar tijd? Het formaat is in ieder geval exact hetzelfde gebleven. De vormgeving en vooral de styling (bordjes, tafelkleedjes, af en toe zowaar een hand in beeld) zijn wat opgefrist, de volgorde is iets gewijzigd, maar verder ziet het boek er op het eerste gezicht fijn vertrouwd uit. Kon het voorwoord in 1984 nog ongestraft de lezer toespreken als ‘keukenprinses’, in het nieuwe boek wordt het keurig (m/v) in het midden gelaten.

Basismateriaal
Het boek begint wederom met het tonen van het basismateriaal in de keuken, dat intussen blijkt uitgebreid met de broodbakmachine, tafelgril en stoomoven. De patévorm en boterkoekvorm hebben het veld geruimd, de wok is erbij gekomen. De verse kruiden en specerijen hebben meer toelichting gekregen en tot mijn onuitsprekelijke vreugde is ook de platte peterselie toegevoegd.

Bakkerellen?!
Al snel kwam ik een nieuw woord tegen: bakkerellen. Geen idee wat hier precies mee bedoeld wordt, maar daar waar biefstuk nog gewoon wordt gebakken, dienen karbonades en hamlappen te worden gebakkereld. Dat deden ze in 1984 in ieder geval nog niet. Ook nieuw: roerbakken en wokken (ik dacht altijd dat dat hetzelfde was, maar het wordt hier apart behandeld). En de grillpan doet zijn intrede.

Vergeten groenten
De hele kip is gebleven, maar de gevulde kalfsborst, pâté, cassoulet en niertjes in madeirasaus hebben hun basisplaats moeten afstaan. Sugarsnaps en kousenband zijn daarentegen nieuw toegevoegd en gek genoeg ook schorseneren. Die waren in 1984 kennelijk uit, maar worden als ‘vergeten groenten’ nu weer omarmd. Groenten worden overigens onderverdeeld in wat onduidelijke categorieën als ‘kleurrijk’, ‘van onder de grond’ en ‘Hollands’. Maar ach, overzichtelijk is het wel.

Moeder bellen
Een béétje introductie gaat tegenwoordig gepaard met een onderzoek. Zo ook hier. Wat blijkt? Verreweg de meeste mensen zoeken nog altijd naar een recept via een kookboek (46%), daarna volgt internet pas op respectabele afstand (18%). Overigens zijn dit gemiddelde getallen; mannen blijken veel vaker internet te raadplegen dan vrouwen. O ja, en 1 op de 3 Nederlanders belt nog altijd zijn/haar moeder voor kookadvies.

Blue Band basis kookboek, niet in de boekhandel maar gratis verkrijgbaar in de supermarkt bij aanschaf van 4 pakjes Blue Band. Behalve dan bij AH, want die hebben net zelf een basiskookboek uitgebracht.