Recept verse doperwten

Verse doperwten zijn er niet zo lang, dus als je ze ziet liggen bij de groenteboer (nee, ze liggen nou nooit eens bij de supermarkt) moet je toeslaan. Je moet toch minstens één keer in je leven je eigen boontjes gedopt hebben? Nou dan. Een rustgevend klusje met de avondkrant erbij. En ze zijn nog lekker om rauw te verschalken ook. Vandaag een recept van een lenteachtig stamppotje met doperwten.

Ontvang de nieuwsbrief!
Like onze Koken.blogo.nl pagina op facebook:
Reageer via Facebook Reageer

4 reacties

 1. Dag Karin,

  Als je eenmaal verse doperwten hebt gegeten, dan zou ik ze zeker NIET als een stampot gebruiken.Zo jammer van de smaak, lijkt me.Eerder met een operdoes ernaast.
  Ze zijn zooo lekkerrr als ze vers zijn.

  Groet, Anne.

 2. Fijn, van die oplettende lezertjes. Het was vanochtend 2 voor 10, ik had nog geen recept van de dag, wilde persé iets met doperwten (afgelopen weekend tweemaal gegeten, gewoon los en in souffévorm, heerlijk, heerlijk), maar dit was het enige online recept van mezelf dat ik zo snel kon vinden… Enfin, als luie foodblogger word je onmiddellijk afgestraft, zo blijkt ;-) Morgen beterschap!

 3. Doperwten moeten niet rauw gegeten worden. In peulvruchten en bonen zoals rauwe bonen, erwten en kapucijners, komt van nature een giftige stof voor die door het koken van de peulvruchten onwerkzaam wordt.

  Zie het volgende overgenomen van de site http://www.voedingscentrum.nl

  Peulvruchten en bonen (lectinen)

  In rauwe peulvruchten zoals bonen, linzen, erwten en kapucijners, maar ook in sperziebonen en snijbonen, zitten zogenaamde lectinen. Dit zijn stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen die bonen rauw eten. Rauwe of onvoldoende verhitte peulvruchten en bonen kunnen de werking van de darmen ernstig ontregelen en bij langdurige consumptie de nieren beschadigen. De symptomen van een dergelijke lectinevergiftiging zijn braken, koorts en lichte diarree. Soms treedt ook een daling van de bloeddruk op.

  Het nut van lectinen

  Het is niet helemaal duidelijk waarom lectinen in peulvruchten en bonen voorkomen. Lectinen beschermen de groente tegen aanvallen van bacteriën, schimmels of insecten. Ook kunnen ze mogelijk een rol hebben bij de productie en opslag van voedingsstoffen tijdens de rijping en ontwikkeling van groente. Niet alle lectinen zijn even giftig voor de mens. Lectinen in bonen zijn schadelijk terwijl lectinen in erwten en linzen praktisch ongevaarlijk zijn voor de mens.

  Weken en lang genoeg koken

  Lectinen worden onschadelijk door de verse bonen beetgaar te koken of de rauwe peulvruchten te weken en in tien tot twintig minuten gaar te koken. Bij roerbakken is het belangrijk sperziebonen en snijbonen beetgaar te laten worden. Peulvruchten en bonen die u diepgevroren koopt en peulvruchten en bonen in pot of blik zijn al voldoende verhit. Daardoor zitten er geen schadelijke hoeveelheden van deze stoffen meer in de groente.

Laat een reactie achter

*