Gerelateerde artikelen

 • Kookcursus Basistechnieken Kookcursus Basistechnieken
 • Heel Holland Bakt Heel Holland Bakt
 • Kerstmenu: Roast potatoes Kerstmenu: Roast potatoes
 • Kerstmenu: Salade van geroosterde groenten (vega) Kerstmenu: Salade van geroosterde groenten (vega)
 • Kip in Koffietijd Kip in Koffietijd
 • Recept simpele linzensoep Recept simpele linzensoep

Pinterest

 • Mug cake (of Cake in
 • Goulash, daar heb je
 • Speculaasbrokken, ex
 • Lachwekkend niksig z
 • Fortune cookies (gel
 • Mosselkruiden, ach j

Meest bekeken

 • Recept Gelukskoekjes Recept Gelukskoekjes
 • Familierecept: Ragout Familierecept: Ragout
 • Food design: ons eten van morgen Food design: ons eten van morgen
 • Kookboek Familierecepten Kookboek Familierecepten
 • Recept van de dag: gehakt met bloemkool Recept van de dag: gehakt met bloemkool
 • Falafel zonder pakjes en zakjes Falafel zonder pakjes en zakjes

Heston Blumenthal

Ik voel me soms een repeterende grammofoonplaat. Waarom o waarom zijn er op de vaderlandse televisie geen kookprogramma’s van enige inhoudelijke betekenis, terwijl de Engelsen ze uit hun mouw schudden alsof het niks is. Zo is de culinaire alchimist annex driesterrenchef Heston Blumenthal wederom begonnen met In Search of Perfection, een nieuwe serie waarin hij op zoek gaat naar acht perfecte klassiekers. En dat moeten we letterlijk nemen. Vorige week was de Pekingeend aan de beurt. Een interessant dilemma: hoe krijg je knapperig vel, maar tegelijkertijd zacht en sappig vlees. Twee dingen die lastig te combineren zijn. Of zoals Heston het zelf formuleert ‘zoeken naar de holy grail is makkelijker’.

Eendmenu
Eerst maar eens naar Peking/Bejing natuurlijk, waar in een speciaal pekingeendrestaurant bleek dat er een heel menu wordt geserveerd van alle (en dan bedoel ik álle!) onderdelen van het beestje. Ook werd een fameuze Chinese kok, Da Dong geheten, aan de tand gevoeld, die het eendgebeuren heel serieus aanpakt met gedeeltelijk bevriezen, dan weer verwarmen van de eend (of was het nou andersom?) en dan roosteren in een speciale ronde oven. Het resultaat: knapperig vel dat op tafel in stukjes valt, en toch smelt in de mond.

Drie mannen en een rietje
Eenmaal terug in Engeland ging Heston met zijn team zelf experimenteren. Dat resulteerde in hilarische scènes waarbij drie koks met een rietje en een fietspomp proberen lucht tussen vel en vlees te blazen. Zelfs het tankstation werd aangedaan om het met de bandenspanningspomp aldaar te proberen. Allemaal ten behoeve van de felbegeerde ‘crispy skin’. De heren kregen er zelf ook de slappe lach van. Maar ‘perfection never comes easy’, en 3 maanden en 40 mislukte eenden later bleek het lachen omgeslagen in wanhoop. Hoe het is afgelopen weet ik helaas niet (video verkeerd ingesteld…), maar vanavond is er weer een geheel nieuwe aflevering. Ben benieuwd wat er nu op het programma staat. Ik hoop op de Baked Alaska.

Heston Blumenthal, In Search of Perfection (serie 2), BBC2, 21.30-22.00 uur op dinsdag

Lees hier over de eerste serie.