Heston Blumenthal

Ik voel me soms een repeterende grammofoonplaat. Waarom o waarom zijn er op de vaderlandse televisie geen kookprogramma’s van enige inhoudelijke betekenis, terwijl de Engelsen ze uit hun mouw schudden alsof het niks is. Zo is de culinaire alchimist annex driesterrenchef Heston Blumenthal wederom begonnen met In Search of Perfection, een nieuwe serie waarin hij op zoek gaat naar acht perfecte klassiekers. En dat moeten we letterlijk nemen. Vorige week was de Pekingeend aan de beurt. Een interessant dilemma: hoe krijg je knapperig vel, maar tegelijkertijd zacht en sappig vlees. Twee dingen die lastig te combineren zijn. Of zoals Heston het zelf formuleert ‘zoeken naar de holy grail is makkelijker’.

Eendmenu
Eerst maar eens naar Peking/Bejing natuurlijk, waar in een speciaal pekingeendrestaurant bleek dat er een heel menu wordt geserveerd van alle (en dan bedoel ik álle!) onderdelen van het beestje. Ook werd een fameuze Chinese kok, Da Dong geheten, aan de tand gevoeld, die het eendgebeuren heel serieus aanpakt met gedeeltelijk bevriezen, dan weer verwarmen van de eend (of was het nou andersom?) en dan roosteren in een speciale ronde oven. Het resultaat: knapperig vel dat op tafel in stukjes valt, en toch smelt in de mond.

Drie mannen en een rietje
Eenmaal terug in Engeland ging Heston met zijn team zelf experimenteren. Dat resulteerde in hilarische scènes waarbij drie koks met een rietje en een fietspomp proberen lucht tussen vel en vlees te blazen. Zelfs het tankstation werd aangedaan om het met de bandenspanningspomp aldaar te proberen. Allemaal ten behoeve van de felbegeerde ‘crispy skin’. De heren kregen er zelf ook de slappe lach van. Maar ‘perfection never comes easy’, en 3 maanden en 40 mislukte eenden later bleek het lachen omgeslagen in wanhoop. Hoe het is afgelopen weet ik helaas niet (video verkeerd ingesteld…), maar vanavond is er weer een geheel nieuwe aflevering. Ben benieuwd wat er nu op het programma staat. Ik hoop op de Baked Alaska.

Heston Blumenthal, In Search of Perfection (serie 2), BBC2, 21.30-22.00 uur op dinsdag

Lees hier over de eerste serie.

 

Ontvang de nieuwsbrief!
Like onze Koken.blogo.nl pagina op facebook:
Reageer via Facebook Reageer

4 reacties

  1. Uiteindelijk zijn het vel en het vlees afzonderlijk bereidt. Snap eigenlijk niet dat Heston 40 eenden nodig had om op dat lumineuze idee te komen.

    Van de vorige serie heb ik trouwens het boek gekocht (alleen engelstalig te krijgen) Niet echt een aanrader. De recepten staan er op 2 pagina’s in en de rest is bijna hetzelfde verhaal zoals je het ziet op tv. Leuk om naar te kijken maar langdradig in boekvorm.

  2. Ik ben afgehaakt op het moment dat hij het vel van de eend met naald en (rollade)draad ging vastnaaien aan een ovenrooster – en dat alles onder het mom van ‘recept geschikt voor de thuiskok’! Ik dacht het niet…

  3. Tja het is nu net het geheim van de smid om eend MET vel krokant gebakken te krijgen. Ieder plakje Pekingeend moet vel EN vlees bevatten… toen Heston de hele eend in aparte stukken ging bereiden, vond ik hem te ver doorslaan. Hij bakte het vel apart op een rooster en kookte de rest van het eendevlees in een bouillon. De uiteindelijke bereiding leek totaal niet meer op het origineel, en dat is jammer.
    Hier op Flickr een foto waar een (Japanse) chef in een workshop demonstreert hoe je een Pekingeend moet opblazen, zodat het vel van het vlees wordt gescheiden (resulterend in een knapperig vel)

Laat een reactie achter

*