Gerelateerde artikelen

 • Recept Verse pasta Recept Verse pasta
 • Italiaanse lasagne (voor dummies) Italiaanse lasagne (voor dummies)
 • Aspergerisotto met zeekraal Aspergerisotto met zeekraal
 • Aspergesouffleetjes Aspergesouffleetjes
 • Aspergekroketten Aspergekroketten
 • Aspergesoep van schillenwater Aspergesoep van schillenwater

Pinterest

 • Groentesmeersel voor
 • Je móet ze een keer
 • Zelf verse pasta mak
 • Snelle lasagne maak
 • Röstirondjes, niet u
 • Pitabroodjes, gewoon

Meest bekeken

 • Italiaanse lasagne (voor dummies) Italiaanse lasagne (voor dummies)
 • Kookboektip: Koken met Karin 1 Kookboektip: Koken met Karin 1
 • Aspergerisotto met zeekraal Aspergerisotto met zeekraal
 • Aspergesouffleetjes Aspergesouffleetjes
 • Serviezenworkshop Dutch Design Serviezenworkshop Dutch Design
 • Koken met Karin-dag op basisschool Koken met Karin-dag op basisschool

Appel-vijgencake met noten

appeldadelcakeHet gisteren besproken boekje Appels & Peren roept onherroepelijk een enorme baklust naar boven. Waar zijn m’n ovenwanten? Met stip het recept waar ik het meeste zin in kreeg was Appel-vijgencake met noten. Een cake die het midden houdt tussen een taart en een toetje en die je niet maakt in een ronde taartvorm, maar in een bakblik. Eventueel warm te serveren met een bolletje ijs erbij.

Nodig voor 16 stukken:

Vulling:
2 grote, stevige appels, in kleine blokjes
2 el honing
2 el versgeperst sinaasappelsap
2 el appelsap of water
250 g gedroogde vijgen, fijngehakt

Deeg:
375 g bloem
145 g lichtbruine suiker (tja dit is een Engels kookboek. Gewone Hollandse witte suiker kan ook prima!)
250 g boter, in blokjes
flinke snuf zout
½ tl kaneel
125 g pecan/hazel/walnoten of amandelen, fijngehakt

Vulling:
Verwarm de oven voor op 190°C. Meng in een grote pan appels, honing, sinaasappelsap en appelsap of water. Zet afgedekt op laag vuur en laat 10-15 minuten pruttelen tot de appels zacht zijn. Druk de stukjes appel plat met een pollepel. Voeg de vijgen toe en laat het geheel onafgedekt nog 5 minuten pruttelen tot ook de vijgen zacht zijn. Vroeg extra appelsap of water toe als het geheel te dik lijkt. Prak alles met een pollepel tot een grove puree. Laat afkoelen.

Deeg:
Meng in een keukenmachine alle ingrediënten behalve de nootjes tot een kruimelig mengsel. Of doe dat in een kom met een mes of je vingers. Druk de helft van het deeg in een ingevette rechthoekige ovenschaal van 33 x 23 cm. Verdeel het appel-vijgenmengsel erover. Roer de noten door de rest van het deeg en strooi dat met de hand in een gelijkmatige laag over de cake. Bak 30-40 minuten. Laat afkoelen in de vorm en snij daarna in 16 stukken. Je kunt die volgens de auteur 7-10 dagen bewaren in een luchtdichte doos, maar het lijkt me sterk dat je zolang weerstand kunt bieden aan deze lekkernij.
 
Dit recept komt uit het boek Koken met Appels & Peren, lees hier de recensie.