Homepage
Categorieën

Gerelateerde artikelen

 • Tartiflette (Aardappelovenschotel met Reblochon) Tartiflette (Aardappelovenschotel met Reblochon)
 • Quenelles de poisson (visrolletjes in tomatensaus) Quenelles de poisson (visrolletjes in tomatensaus)
 • Tian provençal (Provençaalse groenteschotel) Tian provençal (Provençaalse groenteschotel)
 • Kip met pruneaux d’Agen Kip met pruneaux d’Agen
 • Paris-Brest Paris-Brest
 • Tour de France 1 : Sardientjespuree Tour de France 1 : Sardientjespuree

Pinterest

 • Koekjes met chocola
 • Soep van gele paprik
 • Mijn favoriete Frans
 • Zelfgemaakte bramenj
 • Joehoe, ik ben in de
 • Groentesmeersel voor

Meest bekeken

 • Digitale verhuizing Digitale verhuizing
 • Perenkoekjes met chocola Perenkoekjes met chocola
 • Kinderkookboek Lekker uitpakken! Kinderkookboek Lekker uitpakken!

Appel-vijgencake met noten

appeldadelcakeHet gisteren besproken boekje Appels & Peren roept onherroepelijk een enorme baklust naar boven. Waar zijn m’n ovenwanten? Met stip het recept waar ik het meeste zin in kreeg was Appel-vijgencake met noten. Een cake die het midden houdt tussen een taart en een toetje en die je niet maakt in een ronde taartvorm, maar in een bakblik. Eventueel warm te serveren met een bolletje ijs erbij.

Nodig voor 16 stukken:

Vulling:
2 grote, stevige appels, in kleine blokjes
2 el honing
2 el versgeperst sinaasappelsap
2 el appelsap of water
250 g gedroogde vijgen, fijngehakt

Deeg:
375 g bloem
145 g lichtbruine suiker (tja dit is een Engels kookboek. Gewone Hollandse witte suiker kan ook prima!)
250 g boter, in blokjes
flinke snuf zout
½ tl kaneel
125 g pecan/hazel/walnoten of amandelen, fijngehakt

Vulling:
Verwarm de oven voor op 190°C. Meng in een grote pan appels, honing, sinaasappelsap en appelsap of water. Zet afgedekt op laag vuur en laat 10-15 minuten pruttelen tot de appels zacht zijn. Druk de stukjes appel plat met een pollepel. Voeg de vijgen toe en laat het geheel onafgedekt nog 5 minuten pruttelen tot ook de vijgen zacht zijn. Vroeg extra appelsap of water toe als het geheel te dik lijkt. Prak alles met een pollepel tot een grove puree. Laat afkoelen.

Deeg:
Meng in een keukenmachine alle ingrediënten behalve de nootjes tot een kruimelig mengsel. Of doe dat in een kom met een mes of je vingers. Druk de helft van het deeg in een ingevette rechthoekige ovenschaal van 33 x 23 cm. Verdeel het appel-vijgenmengsel erover. Roer de noten door de rest van het deeg en strooi dat met de hand in een gelijkmatige laag over de cake. Bak 30-40 minuten. Laat afkoelen in de vorm en snij daarna in 16 stukken. Je kunt die volgens de auteur 7-10 dagen bewaren in een luchtdichte doos, maar het lijkt me sterk dat je zolang weerstand kunt bieden aan deze lekkernij.
 
Dit recept komt uit het boek Koken met Appels & Peren, lees hier de recensie.