Gerelateerde artikelen

 • Recept Risotto van geroosterde biet Recept Risotto van geroosterde biet
 • Recept rosbief met rode biet Recept rosbief met rode biet
 • Recept zomersalade met bietjes Recept zomersalade met bietjes
 • Recept Risotto met rode bieten Recept Risotto met rode bieten
 • Borrelhapje met biet Borrelhapje met biet
 • Kerstmenu 2009 met de buren Kerstmenu 2009 met de buren

Pinterest

 • Groentesmeersel voor
 • Je móet ze een keer
 • Zelf verse pasta mak
 • Snelle lasagne maak
 • Röstirondjes, niet u
 • Pitabroodjes, gewoon

Meest bekeken

 • Italiaanse lasagne (voor dummies) Italiaanse lasagne (voor dummies)
 • Aspergerisotto met zeekraal Aspergerisotto met zeekraal
 • Serviezenworkshop Dutch Design Serviezenworkshop Dutch Design
 • Recept Verse pasta Recept Verse pasta
 • Koken met Karin-dag op basisschool Koken met Karin-dag op basisschool
 • Recept perenijsjes Recept perenijsjes

Rode bietjes voor dummies

Gek genoeg heb ik ruim driekwart van mijn leven doorgebracht als bietjesontwijker. Ik had niks met bietjes. Vroeger bij ons thuis heten ze ‘rode kroten’, misschien dat dat ook meespeelde. Jek. Als het enigszins kon, liep ik met een grote boog om bietjes heen. Maar ineens, zoals dat soms kan gaan, sloeg de liefde alsnog toe. Bietjes zijn namelijk heerlijk. Als je maar weet wat je ermee moet doen. En zolang je niet denkt dat bietjes in een potje bietjes zijn. Dat zijn namelijk lafzoete rode gevallen en dat is heel iets anders.

Waar te koop?
Voor ongekookte bietjes moet je iets verder kijken dan je neus lang is. De supermarkt heeft helaas ze zelden of nooit, maar je vindt ze wel volop op de markt, bij de betere groenteboer en in de natuurwinkel. chioggiabietenAls je geluk hebt, vind je in de zomer Chioggia-bietjes, in allerlei kleuren (wit, geel, roze) met als je ze in plakjes snijdt fraai zichtbare ringen De winter is meer de tijd van de echte stoere rode biet. Ook niets mis mee.

In de pan
Bietjes moet je lang koken voor ze gaar zijn, reken op zeker een uur. Zorg dat ze schoongeboend zijn en verwijder eventuele hinderlijke slierten. Beslist niet schillen, dan ‘bloeden ze leeg’ in het kookwater en zijn ze na afloop niet zo mooi rood meer. Zet op met zoveel water tot ze onderstaan, breng aan de kook en laat op zacht vuur een uur sudderen. Duw erop met je vinger om te kijken of ze al zacht zijn. Liever niet met een vork in prikken vanwege eerdergenoemd leegbloedgevaar.

In de oven
De lekkerste bietjesmethode vind ik roosteren in de oven, dat zorgt voor de meest intense smaak. Probeer het maar eens, zo moeilijk is het niet. ingepaktebietenWas elk bietje schoon onder de kraan en verpak per stuk in een velletje aluminiumfolie. Leg een uur in de oven op 200 graden. Juist dat folie zorgt ervoor dat de bietjes hun natuurlijke zoete smaak in volle glorie kunnen ontplooien. Waarom apart verpakken? Dan worden ze beter gaar dan wanneer je ze allemaal bij elkaar stopt. Geloof mij nou maar…

Voorgekookte bietjes
Mocht je echt geen uurtje over hebben, dan kun je ook voorgekookte bietjes nemen. Die zijn overal verkrijgbaar bij de groenteboer en supermarkt, meestal per vier (vacuüm) verpakt. Je moet nog wel even de schil erafhalen, maar die zit nogal los, dus die gaat er makkelijk af. Verder kun je ze meteen gebruiken. Vooral niet meer koken of in de oven doen dus, dat hoeft juist niet meer. Maar, eerlijk is eerlijk, als je de ovenmethode volgt, zijn bietjes echt veel lekkerder, veel intenser van smaak. Zo moeilijk is dat niet hoor, bietjes in de oven leggen en de wekker zetten. Maar in ieder geval dus nooit van die treurige bietjes uit een pot nemen, dan blijf ook jij een bietjesontwijker…