Rode bietjes voor dummies

Gek genoeg heb ik ruim driekwart van mijn leven doorgebracht als bietjesontwijker. Ik had niks met bietjes. Vroeger bij ons thuis heten ze ‘rode kroten’, misschien dat dat ook meespeelde. Jek. Als het enigszins kon, liep ik met een grote boog om bietjes heen. Maar ineens, zoals dat soms kan gaan, sloeg de liefde alsnog toe. Bietjes zijn namelijk heerlijk. Als je maar weet wat je ermee moet doen. En zolang je niet denkt dat bietjes in een potje bietjes zijn. Dat zijn namelijk lafzoete rode gevallen en dat is heel iets anders.

Waar te koop?
Voor ongekookte bietjes moet je iets verder kijken dan je neus lang is. De supermarkt heeft helaas ze zelden of nooit, maar je vindt ze wel volop op de markt, bij de betere groenteboer en in de natuurwinkel. chioggiabietenAls je geluk hebt, vind je in de zomer Chioggia-bietjes, in allerlei kleuren (wit, geel, roze) met als je ze in plakjes snijdt fraai zichtbare ringen De winter is meer de tijd van de echte stoere rode biet. Ook niets mis mee.

In de pan
Bietjes moet je lang koken voor ze gaar zijn, reken op zeker een uur. Zorg dat ze schoongeboend zijn en verwijder eventuele hinderlijke slierten. Beslist niet schillen, dan ‘bloeden ze leeg’ in het kookwater en zijn ze na afloop niet zo mooi rood meer. Zet op met zoveel water tot ze onderstaan, breng aan de kook en laat op zacht vuur een uur sudderen. Duw erop met je vinger om te kijken of ze al zacht zijn. Liever niet met een vork in prikken vanwege eerdergenoemd leegbloedgevaar.

In de oven
De lekkerste bietjesmethode vind ik roosteren in de oven, dat zorgt voor de meest intense smaak. Probeer het maar eens, zo moeilijk is het niet. ingepaktebietenWas elk bietje schoon onder de kraan en verpak per stuk in een velletje aluminiumfolie. Leg een uur in de oven op 200 graden. Juist dat folie zorgt ervoor dat de bietjes hun natuurlijke zoete smaak in volle glorie kunnen ontplooien. Waarom apart verpakken? Dan worden ze beter gaar dan wanneer je ze allemaal bij elkaar stopt. Geloof mij nou maar…

Voorgekookte bietjes
Mocht je echt geen uurtje over hebben, dan kun je ook voorgekookte bietjes nemen. Die zijn overal verkrijgbaar bij de groenteboer en supermarkt, meestal per vier (vacuüm) verpakt. Je moet nog wel even de schil erafhalen, maar die zit nogal los, dus die gaat er makkelijk af. Verder kun je ze meteen gebruiken. Vooral niet meer koken of in de oven doen dus, dat hoeft juist niet meer. Maar, eerlijk is eerlijk, als je de ovenmethode volgt, zijn bietjes echt veel lekkerder, veel intenser van smaak. Zo moeilijk is dat niet hoor, bietjes in de oven leggen en de wekker zetten. Maar in ieder geval dus nooit van die treurige bietjes uit een pot nemen, dan blijf ook jij een bietjesontwijker…

Ontvang de nieuwsbrief!
Like onze Koken.blogo.nl pagina op facebook:
Reageer via Facebook Reageer

19 reacties

 1. Pingback: Recept zomersalade met bietjes - Koken - Koken.Blogo.nl

 2. als je ze schoonmaakt voor in de oven shil je ze dus niet? ook niet achteraf?

  en wanneer snij je het uiteinde eraf?

  zijn kleine dingetjes i know maar ben echt niet bekend met bietjes :D

 3. @ Dik,

  Ik weet dat me ma d’r bietjes altijd in de diepvries gooide als we over hadden; dus dat kan best hoor!

 4. Zelf was ik ook niet zo van de bietjes totdat ik ze ook in de oven ging klaarmaken.

  Leg een groter stuk alufolie neer, doe daar de ongekookte bietjes in. Voeg hier wat teentjes knoflook, tijm balsamico en olijfolie bij. Maak er dan een pakketje van en stop ze in de oven. (uurtje op 200 graden.

  Haal ze uit de folie, haal de schil eraf en doe ze in een schaal met de geprakte knoflooktenen en wat nieuwe tijm, het sapje en verbrokkel wat fetakaas hierover. Beetje peper en smullen maar….
  Heerlijk! Zowel lauw als koud.

 5. @Manon: wat een lekker idee! Wel is mijn ervaring dat het soms misgaat als je meerdere bieten in één pakketje stopt, dan zijn ze niet altijd allemaal even gaar. Vandaar dat ik ze één voor één doe.

 6. Net als Daniel zit ik nog met de vraag: wanneer snij je het uiteinde eraf?? Want als je ze niet mag snijden of schillen omdat ze anders ‘leegbloeden’, hoe zit dat dan met het stronkje? Als je dat eraf haalt, zie je ook de binnenkant, dus dan zou ik denken dat het bietje ook gaat bloeden. Of moet je het stronkje dan meekoken of meebakken??? (Heb ze net in de pan gedaan zonder stronkje, en het water is inderdaad dieprood……

 7. P.S. Ze zijn evengoed heerlijk geworden, ondanks het rode badwater. Alleen de schil was bleek geworden, en die kwam er idd gemakkelijk af.
  Ik maakte vroeger ook wel bietensap, in de sapcentrifuge. Met een paar druppels citroensap. Heerlijk en gezond, maar soms een scherpe nasmaak. Niet altijd, afhankelijk van de krootjes (ik vind krootjes wel een leuk woord…).

  @Manon: dit ga ik proberen, klinkt heel erg lekker!

 8. Pingback: Dag 12: Rodebietjessalade - 40 dagen zonder vlees

 9. Ik heb vacuüm verpakte rode bietjes, met 4 verpakt. Ik heb begrepen dat ik ze niet hoef voor te koken en gewoon kan gebruiken. Bij mij is er precies geen velletje meer aan.
  Kan ik ze invriezen? Want ze zijn per 4 verpakt en ik gebruik er nooit zoveel in één keer.

 10. Jij hebt geen rauwe bietjes, maar voorgekookte bietjes, da’s iets heel anders. Die kun je inderdaad meteen gebruiken. Wel of geen schilletje, da’s per afzender verschillend. Invriezen? Ik heb het nog nooit geprobeerd maar ik zou zeggen: doen! En laat me dan graag weten of het lukt.

 11. Pingback: Geroosterde Bietjes » Mr. Ooijer blogt

 12. Is dat wel verstandig? Aluminium is een voor d mens zeer giftig metaal. Wat betekent dat voor het bereiden en dus verhitten van voedsel in aluminium? Het is toch niet voor niets dat je tegenwoordig steeds minder pannen ziet van aluminium?

 13. Hoi Karen, dit klinkt als een zwaar en lastig klusje. Zo ervaar ik bietjes nooit!
  Ik vind ze verrukkelijk.. met karwij of met mierikswortel (verse). Ik spoel ze kort af lekker snel.. neem er ook altijd maar een stuk of 3 kleinere en zet ze zachtjes op. Geen idee hoe lang ze koken.. tot ze zacht zijn op een laag vuurtje (ik kook elektrisch dus een lage stand). Ze staan mij niet in de weg ;-) Ik maak ze schoon en bewaar ze in een glazenpot met het kookvocht en meng ze zo door salades.. of op de boterham.. of bij een visje in de couscous.. gepoft met karwij is natuurlijk ook heerlijk!

 14. Rauwe bietjes ga ik niet eerst staan wassen. Gewoon koken en als ze gaar zijn worden ze geschild. De schil valt er dan sowieso bijna vanzelf af. Geraspt en gekookt vries ik ze vaak in. Handig. Ze blijven prima van smaak. Een stuk rauwe biet (en dan wel geschild uiteraard) doe ik vaak ‘s morgens door mijn fruitsapje. Niet te veel. 1/4 Biet is al meer dan genoeg. Dit samen met verse ananas en ander fruit en/of groenten in de blender en je hebt een goed begin van de dag. En nog lekker ook !

Laat een reactie achter

*