Gerelateerde artikelen

 • Aspergekroketten Aspergekroketten
 • Aspergesoep van schillenwater Aspergesoep van schillenwater
 • Klassieke asperges met hollandaise Klassieke asperges met hollandaise
 • Röstirondjes met spek en ui Röstirondjes met spek en ui
 • Koningsdagkoeken Koningsdagkoeken
 • Recept Pitabroodjes Recept Pitabroodjes

Pinterest

 • Pitabroodjes, gewoon
 • Falafel niet à la de
 • Niet omdat het moet
 • Zo'n Chinois uit de
 • Jeugdsentiment uit d
 • Kip-kerrie met bloem

Meest bekeken

 • Kookboek: Mag ik nog een hapje? Kookboek: Mag ik nog een hapje?
 • Röstirondjes met spek en ui Röstirondjes met spek en ui
 • Spreek Smakelijk: vertrouwenscrisis tussen consument en industrie Spreek Smakelijk: vertrouwenscrisis tussen consument en industrie
 • Koningsdagkoeken Koningsdagkoeken
 • Sambal goreng asperges Sambal goreng asperges
 • Sjef! mayo voor het goeie doel Sjef! mayo voor het goeie doel

Recept Sambal goreng boontjes

Een absolute favoriet bij ons thuis is sambal goreng boontjes. Daar heb ik nog nooit een pakje of bakje of zakje voor hoeven gebruiken.

Conimex Boemboe Sambal Goreng
Plantaardige olie, dextrose, sambal oelek 10,5% (rode peper, zout, voedingszuur E270, water), suiker, ui, water, tomatenpuree, gember, kokospoeder 4%, azijn, gemodificeerd maïszetmeel, zout, aroma, geharde plantaardige olie, galangawortel, knoflook, laurierblad, cayennepeper, melksuiker, maltodextrine, aardappelzetmeel, conserveermiddel E202, kleurstof: paprika-extract.

sambalgorengboontjes-B

Nou ja, één keertje dan, maar verder doe ik het sinds jaar en dag gewoon zelf, naar de doodgemakkelijke instructies van Beb Vuyk in haar onvolprezen Groot Indonesisch Kookboek. Dit gezegd hebbende sjoemel ik natuurlijk best wel eens. Niet tegen mevrouw Vuyk zeggen. Als de palmsuiker (gula djawa) op is, grijp ik net zo makkelijk naar de bruine basterdsuiker. En als die óók op is, naar de gewone witte kristalsuiker. Soms gebruik ik een brok santen met water, soms een blik kokosmelk – het is werkt met allebei. Laatst heb ik het per ongeluk een keer gemaakt zonder sereh (stengel citroengras), maar die vind ik toch echt onmisbaar. Gelukkig heeft zelfs de supermarkt hem tegenwoordig paraat.

Of trassi natuurlijk, geen SGB zonder trassi, in de vorm van gewone trassi of sambal trassi. Maar dat is een kwestie van om de zoveel tijd een potje inslaan bij de toko. Alleen salamblaadjes, die wil ik nog wel eens laten zitten. Maar als je toch bij de toko bent geweest voor die trassi, dan neem je natuurlijk ook gewoon wat van die blaadjes mee. Onderin de vriezer blijven ze ik weet niet hoe lang goed en dan is het een kleine moeite om even één zo’n blaadje in de pan te flikkeren.

Recept
Zelf maken? Hier is het door mij enigszins aangepaste recept à la Beb Vuyk van Sambal goreng boontjes zoals het afgelopen weekend in Trouw stond.

zonder pakjes en zakjesP.S. Heb je de smaak te pakken gekregen van het koken zonder pakjes? Dan heb ik twee tips: mijn antipakjeskookboek Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes (inmiddels 10e druk!) of het spiksplinternieuwe vervolg dat net uit is en luistert naar de titel Koken met Karin Zónder pakjes & zakjes 2.